Studio Olivier

Header afbeelding begeleidende gang WAKZ
Interieur

Waar het kind koning is.

De kinderen in het Willem-Alexander Kinderziekenhuis kunnen zich hopelijk weer even kind voelen als ze door het Bos lopen, door de Duinen struinen en over het Strand sloffen. Met de afronding van de vierde poli komt daar het wandelen door de Stad bij.

Een ziekenhuis is eigenlijk al een kleine stad op zichzelf, dus waarom zouden we het niet op die manier vormgeven? De polikliniek Stad is daarom vormgegeven als de stad waarin het ziekenhuis zich bevindt: Leiden.

De Sleutels van Leiden openen de afdeling, waarom? Omdat Leiden ook wel Sleutelstad wordt genoemd, naar de sleutels van Sint-Pieter (Petrus) die afgebeeld staan op de Pieterskerk in Leiden.

Loop je door dan kom je natuurlijk in het centrum (het middengebied). Je zal al snel de prachtige gebouwen herkennen die Leiden zo kenmerken. Uiteraard is de molen terug te vinden, of wat dacht van de Morspoort?

De wand in het centrum bestaat uit drie lagen die elk een ander kenmerk van de stad Leiden vertegenwoordigen. Neem bijvoorbeeld de kleur; deze bestaat uit warme geel oranje tinten. Dat is de kleur van de stad bij zonsondergang, bestaat er iets mooiers? Verder zijn de ramen niet zomaar ramen. Het zijn precies de ramen van de gebouwen die ze representeren en ze veranderen van kleur als je er langs loopt! Kijk je goed, dan zie zelfs verschillende diertjes luieren of spelen achter de ramen. En dan de huisjes zelf. Deze zijn gemaakt van kunststof met een houtprint sticker. Ze komen dus daadwerkelijk uit de muur!

Kijk je even de andere kant op? Dan kom je alle bekende straattaferelen tegen die tegenkomt in de echte stad. De deuren zijn voordeuren, met een gezellig huisdiertje in het raam. Wil je naar binnen? Eerst even aanbellen natuurlijk! De straat wordt verder gekenmerkt door fietsen, bomen, bakstenen en natuurlijk het leienaardje. De gemeente heeft zelfs zo’n Leids paaltje geschonken!

‘De polikliniek bevalt zeer goed! Iedereen voelt zich er thuis, zelfs de burgemeester was onder de indruk!’

A. Roest - kindercardioloog Plv Afdelingshoofd Willem-Alexander Kinderziekenhuis

Even tot rust komen na al dat geloop? Dat kan op het stadsplein (de grote wachtkamer). De meubels zijn met supervisie van ons ontworpen door Mirato. Wat deze ruimte bijzonder maakt? Er is ruimte om te spelen voor de kinderen!

Voor kinderen die te moe zijn om te spelen is er gelukkig ook een park. In de kleine wachtkamer heerst een rustige sfeer waar de kinderen in alle rust met hun familie kunnen wachten op een afspraak.

Wanneer de wacht tijd erop zit kunnen de kinderen naar de spreekkamers of opnamekamers. Die bevinden zich achter de eerder beschreven voordeuren met de huisdiertjes in het raam. In de kamers vind je tegen de muur weer de ramen die Lieden zo kenmerkt. Achter die ramen gebeurt van alles, daar luiert een poes, trippelt een muis en nog veel meer

Vaak moeten kinderen zich opmeten en wegen in het ziekenhuis. Dat is helemaal niet zo leuk. Hopelijk hebben wij dat ietsje leuker kunnen maken door de spanwijdte van hun armen wel heel bijzonder op te meten. Strek je armen uit en kijk hoe groot jij bent vergeleken met de grootste vogels van de wereld.

Portfolio