Studio Olivier

Interieur

LUMC – Willem Alexander Kinderziekenhuis

In het Willem-Alexander Kinderziekenhuis (WAKZ) verblijven sommige kinderen zeer lang. Het was daarom belangrijk het voor alle kinderen tussen de 0 en 18 jaar een fijne plek werd om te verblijven. Warm en geborgen, met een eigen identiteit, die patiënten en ouders herkennen en ervaren als ‘eigen’. Daarbij moesten we voldoen aan de algemene bouw- en ontwerpregels van het LUMC.

Uitgangspunt en idee

Warmte en geborgenheid waren ook vanuit architectonisch oogpunt belangrijke uitgangspunten. Daarom is de metafoor van een nest gebruikt. Een veilige, zorgzame omgeving, van waar de patiënt weer uitvliegt, de wijde wereld in.

Ook de prikborden aan de hoofdeinden triggerden ons: kinderen konden niet eens hun eigen kaartjes zien. Vanuit daar zijn we gestart met het ontwerp, vanuit het idee dat kinderen afleiding moeten krijgen, zonder dat dat overheerst.

Iedere afdeling een eigen thema

De twee afdelingen kregen ieder hun eigen thema: bos en strand. Aansluitend op dit thema kreeg iedere kamer zijn eigen vogel bij de deur, met een korte uitleg. Ook leuk als je over de gang loopt. In de sluis naar de kamer kijkt een grote versie van de vogel mee.

In de wandbekleding op de gangen en in de kamers komen de thema’s eveneens terug. Op de magneetborden in de vorm van golven of bomen kunnen kinderen hun beterschapskaartjes goed zichtbaar ophangen.

Behandelkamers en gemeenschappelijke ruimte

De behandelkamers hebben hun eigen print gekregen, in het verlengde van de thema’s. Om te zorgen voor afleiding, zijn het afbeelding waar je lang naar kunt kijken. Zoekplaatjes… Volg de lijnen van de vlieger om te ontdekken van wie welke vlieger is. Zoek alle dieren in het bos.

In de centrale, gemeenschappelijke ruimte, waar zich onder andere de school bevindt, ontwerpen we een vloer met het thema duinen, om beide afdelingen met elkaar te verbinden.