Studio Olivier

Interieur

Neonatologie

LUMC – afdeling Neonatologie

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) vroeg ons een interieur ontwerp te maken voor de nieuwe afdeling Neonatologie. Deze afdeling voor te vroeg geboren kinderen moest een heel eigen identiteit krijgen, maar tegelijkertijd passen binnen de standaardkaders van het LUMC.

 

Het idee
Te vroeg geboren kinderen zijn stoere, dappere kindjes, die het vroeg aandurven ter wereld te komen. Prachtige, kwetsbare kinderen. Daarom kozen we voor de krokus als leidende verbeelding voor deze afdeling. Het is één van de eerste bloemen die ondanks sneeuw en kou zijn kopje boven de grond durft uit te steken.

Ontwerp centrale ruimte

Voor de middenkern van de afdeling (…m2) kozen we één zachte foto die rust uitstraalt, maar door de fris groene, paarse en witte tinten ook heel vrolijk is. De foto is zo ingezet en bewerkt, dat de wanden een geheel vormen zonder opvallend te repeteren. Over de foto zijn op ‘willekeurige’ plaatsen lichtgetinte latten met ledverlichting geplaatst, die de gang extra sfeer geven.

 

Ontwerp kamers

De muren in de kamers hebben een zachte, neutrale print, die tegenwicht biedt aan de medische apparatuur. De afbeelding zorgt voor sfeer, maar heeft geen invloed op de kleur in de kamer, zodat medisch personeel de kleintjes ook op huidskleur kan beoordelen.

Te vroeg geboren kinderen zijn stoere, dappere kindjes, die het vroeg aandurven ter wereld te komen

LUMC

Ramen en glazen deuren

Het glas van de middenkern bestickerden we met een patroon van vereenvoudigde krokussen: als een enorm bloemenveld. De krokus is eerst met de hand getekend en daarna digitaal bewerkt. De ramen en glazen deuren tussen de gang en de patiëntenkamers moeten altijd goed zicht geven op de patiëntjes. We printten de aangepaste foto uit de middenkern daarom op glashelder stickerfolie. Het folie is in een baan, laag op het raam aangebracht.

Portfolio