Studio Olivier

Hoe zit het met CMYK, PMS en RGB?

Hoe zit het met CMYK, PMS en RGB?
Vraag jij je ook wel eens af hoe het nou eigenlijk zit met CMYK, PMS en RGB kleuren? CMYK staat voor Cyaan, Magenta, Yellow en Key. Of te wel Blauw, Rood, Geel en Zwart. Met deze 4 kleuren kan je alle kleuren maken. Kleurenprinters werken met CMYK kleuren. PMS staat voor Pantone Matching System, iedere kleur in jouw huisstijl heeft dan een vast kleurnummer. Voor beeldschermen werkt dat op een andere manier, namelijk met RGB, of te wel Rood, Groen en Blauw. Voor bijvoorbeeld het maken van websites. Wil je precies weten hoe het zit? Lees dan het hele artikel op de website van Studio Olivier.

Wat is nou wat?
CMYK staat voor Cyaan, Magenta, Yellow en Key. Of te wel Blauw, Rood, Geel en Zwart. Met deze 4 kleuren kan je alle kleuren maken. Denk even terug aan je eerste tekenles op de middelbare school. Kleurenprinters werken met CMYK kleuren. De huisstijl kleur van jouw bedrijf wordt als het ware iedere keer gemengd door de printer. Doordat er soms iets meer en soms iets minder toner van een kleur in de printer aanwezig is kan jouw huisstijlkleur er iedere keer iets anders uitzien. Dat is vaak niet erg, maar bij visitekaartjes kan het storend zijn.

Gebruik dan PMS kleuren
Ben je erg gesteld op jouw huisstijl kleuren zorg dan dat je de PMS kleuren daarvan kent. PMS staat voor Pantone Matching System, elke kleur in jouw huisstijl heeft dan een vast kleurnummer. Een PMS-waarde levert overal ter wereld dezelfde kleur op. Daarmee zorg je er bijvoorbeeld voor dat iedere keer dat een drukker jouw visitekaartjes print, de kleuren er precies hetzelfde uitzien. Het is wel duurder dan CMYK, maar als jouw logo kleur belangrijk is voor je is, is het zeker een aanrader.

Omzetten van de kleurcodes
Ken je alleen de CMYK of juist alleen de RGB kleuren van jouw huisstijl? Dat is geen probleem je kan ze omzetten via een converter. Zoek via Google naar RGB converter en er verschijnen een paar websites die dat voor je doen. Schrijf de codes op en bewaar ze goed. Bij iedere ontwerpklus trek jij deze codes zo uit je (digitale) dossier en zorg je ervoor dat jouw eindproducten steeds de juiste kleuren bevatten.

 

Standaard bij een nieuwe huisstijl
Overigens is het zo dat Studio Olivier standaard bij het opleveren van een nieuwe huisstijl een logomap aanlevert. Daarin staan alle logo’s als CMYK en RGB opgeslagen. En je ontvangt een overzicht met daarop alle kleuren uit jouw logo als CMYK en RGB en desgewenst zetten we ook de PMS kleuren daarbij.

Portfolio